Doprava zdarma při nákupu nad 1.600 Kč. Použijte kód THEOFANIS2019.

info@originalnireckyobchod.cz | (+420) 775 662 531

Blog a recepty

Aktuality a recepty těch nejlepších řeckých specialit.

21.5. 2020

Vepřové kotlety (brizoles) s citronem

Brizoles (steaky) v troubě je typické řecké jídlo, snadno se připravuje a je ideální pro servírování s rodinou nebo s hosty.  Tento steak je naprosto dokonalý a úplně se rozsypává na jazyku. Ingredience: 100 g extra panenského olivového oleje, 2 kostky kuřecího bujónu, citronová kůra, ze 2-3 citronů, citronová šťáva, ze 2 – 3 citronů, 1-2 stroužky česneku, 1-2 polévkové lžíce...

20.5. 2020

Řecká frittata s fetou a olivami

Řecká frittata je rychlé, na přípravu nenáročné jídlo, na které najdete většinu ingrediencí v domácích zásobách. Tato řecká fritta se špenátem (či cuketou), rajčaty, olivami kalamata a sýrem feta funguje jako lehké vegetariánské jídlo k snídani, obědu a večeři, prostě univerzální dobrota! Je to je rychlé, na přípravu nenáročné, pro které najdete většinu ingrediencí v domácích zásobách. Suroviny: nasekaný čerstvý špenát 1 balení...

6.5. 2020

Citronový koláč s řeckým jogurtem

Sladkých teček není nikdy dost! A obzvlášť těch s jogurtem. Příjemnou sladkokyselou chuť našeho hedvábného citronového koláče dotáhnete k dokonalosti s citrónovou polevou. Citronová příchuť nemá chybu a je pro Řeky nejoblíbenější. Je jedno, zda jde o citronovou polevu, glazuru nebo pokud přidáte citron přímo do těsta, měli by být citróny vždy v bio kvalitě. Pro dort těsto: 1 1/2 šálky hladké mouky,...

6.5. 2020

Spanakorizo (špenátová rýže)

Jednoduchý, chutný recept na řeckou rýži, známou také jako spanakorizo patří k dalším typicky řeckým jídlům. Můžete servírovat buď samostatně nebo zkombinovat s masem, vajíčkem i sýry – tedy dle Vaší chutě. V řeckých domácnostech ji rádi připravují s biftékia (kuličkami z mletého masa, cibule a bylinek) nebo také se šťavnatou pečenou krkovičkou. Výborné a zdravé jídlo, které je lehce zvládnutelné pro každou malou...

6.5. 2020

Řecká cizrnová polévka

Vysoce výživné a chutné vegetariánské řecké jídlo plné vlákniny a jedinečné zásoby antioxidantů. Pokud tedy máte rádi cizrnu, pak je tento recept na řeckou polévku z cizrny definitivní. Recept na řeckou polévku z cizrny (revithia soupa) je jednoduchý na přípravu a je bezpochyby dokonalým pokrmem pro chladný zimní den! Základní recept na „revithia soupa“ sestává pouze z cizrny, cibule, olivového oleje, citronů a vody. Při přípravě...

28.1. 2020

Řecké pečené plněné lilky – Papoutsakia

Plněné lodičky baklažánů vás zhoupnou na středomořské vlně. Ingredience: 3 lilky, střední velikosti, 3 lžíce olivového oleje,  2 lžíce tymiánu, , 1 cibule, 1 stroužky česneku, 1 štípaný granulovaný cukr, 2 lžíce tymiánu, sušeného, 1/4 čajové lžičky skořice, 1/4 lžičky lžičky, 250 g mletého hovězího masa, či mix, 40 g červeného vína, 400 g konzervovaných rajčat,...

28.1. 2020

Portokalopita (πορτοκαλόπιτα)

Portokalopita (πορτοκαλόπιτα) je řecký pomerančový desert nasáklý sladkým sirupem. K jeho přípravě se klasicky používají pomeranče a filo těsto.  Ingredience 500 g. 16 plátů fylo těsta 4 velká vejce 200 g / 1 šálku cukru 2 pomeranče pro chuť 300 g. / 1 ¼ šálek řeckého jogurtu 2 lžičky. vanilkový extrakt 1 lžička. prášek na pečení 200 ml...

13.11. 2019

Řecké Lasagne (Pastitsio)

Stejně jako si myslíme, že víme něco o řeckém jídle – obecně to tak není. Pastitsio je velmi dobrý příklad. Toto jídlo je v řecké kuchyni velmi oblíbené. Pokud máte rádi lasagne, vyzývám vás, abyste  vyzkoušeli tento recept na řecké lasagne, které jsou jemnější a krémovější 🙂 Ingredience: pro plnění masa: 2 kg mletého hovězího masa, 4 lžíce olivového...

4.11. 2019

Novinka – Extra panenský olivový olej Nikolopoulos 0,5 % kyselosti

Rodinná firma Nikolopoulos – Stavros & Katerina Nikolopoulos se nachází v Diodia Messinia – 30 km západně od Kalamata, v prefektuře Messinia v jižním Řecku, Peloponesu. Úžasné klima regionu, ideální nadmořská výška 400 metrů a vápencový terén jsou zvláště příznivé podmínky pro pěstování oliv.  Skládá se ze 150 akrů s 3 000 olivovníky certifikovaným organickým způsobem. Používají pouze organická hnojiva...

24.10. 2019

Pečené řecké fazole s rajčatovou omáčkou

Tyto obří řecké fazole všichni milují. I když se vám může zdát, že je tam hodně olivového oleje, tak to je na tom to nejlepší! Pečené fazole je jeden z klasických řeckých receptů, který se připravuje především jako jeden z předkrmů. Suroviny: velké řecké fazole 300 g Agrimon, rajčatová omáčka, pyré 500 g Agrimon, extra panenský olivový olej 200...