DAKOS (řecké meze)

Tradiční meze nebo lehké jídlo na ostrově Kréta, dakos, se často nazývá „řecká bruschetta“ a je snadné ho vyrobit z několika ingrediencí a nevyžaduje žádné vaření. Dakos se vyrábí z ječmenných sucharů, speciality Kréty zvané kritharokoula. Suchar je tvrdý, dvakrát upečený chléb. Suchary z ostrova Kréta se vyrábí z ječné mouky nebo z kombinace ječné a celozrnné mouky. Často obsahují kvásek a dlouho vydrží, proto byl využit v dobách, kdy lidé neměli možnost často péct, preferovaný chléb. Dakos po vás bude chtít jen pár surovin: čerstvá rajčata, olivový olej, sýr fetu, sušené oregano a krétské suchary paximadi na dakos, případně kapary či černé olivy kalamata. Jako u všech geniálně jednoduchých jídel, i zde hrají hlavní roli dobře vybrané suroviny.

Postup: nejdříve si suchary namočíme pod tekoucí vodou, poté naservírujeme na talíř, zakápneme olivovým olejem, posypeme oregánem, dále zasypeme nakrájenými najemno kousky čerstvých rajčat, zasypeme řeckým sýrem feta nebo mizythra, kapary, černými olivy, oregánem a opět zakápneme olivovým olejem. Kalí orexi.

 Cretan Dakos Recipe: The Best Authentic Cretan Salad You Want To Make

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení