Pravá řecká fazolová polévka

Řecká polévka z bílých fazolí Fasolada je mnohými považována za jedno z národních pokrmů Řecka 
a je základem mnoha domácností. Je to jednoduchá polévka. Vydatné a plné chuti. Z velké části jsou
to bílé fazole, malá rozmanitost zeleniny a spousta olivového oleje - spousta olivového oleje. Techniky
a přísady se však mohou v různých regionech Řecka lišit. Název Fasolada pochází ze slova „Fasoli“,
což znamená fazole. Je to populární polévka, kterou lze vysledovat až do starověku, a je velmi populární
v postní době, protože je to bezmasá polévka.


Ingredience:
3 lžíce extra panenského olivového oleje
1 červená cibule nakrájená na kostičky
2 tyčinky celeru a listy nasekané
3 mrkve nakrájené na kolečka
1/2 lžičky soli
4 stroužky česneku
1/2 lžičky drcených vloček červené papriky (bukovo)
1/2 lžičky oregana z pohoří Olymp
1 plechovku rajčat nakrájených na kostičky
1 polévková lžíce rajčatového protlaku
1 balení máslových fazolí barbounia Agrimon
6 šálků vody 2 bobkové listy z pohoří Olymp
1/2 šálku extra panenského olivového oleje
1–2 lžíce vinného octa z červených hroznů
sůl, mletý pepř.

Postup:
Fazole namočte přes noc nebo alespoň na 8 hodin. Ve velkém hrnci na středním ohni rozehřejte 3 lžíce oleje.
Přidejte cibuli, celer, mrkev a půl lžičky soli a restujte 5 minut. Přidejte mletý česnek, oregano a vločky červené
papriky (bukovo sladké) a vařte další minutu. Přidejte rajčata a rajčatovou pastu a v hrnci pokračujte v míchání,
dokud pasta nezhnědne asi 2 minuty. Přidejte fazole, 6 šálků vody a bobkové listy. Hrnec přivedeme k varu a
poté snížíme teplotu na mírný plamen, částečně zakrytý, po dobu 1–2 hodin, nebo dokud fazole nezměknou.
Občas promíchejte, aby se fazole nepřilepila na dno hrnce. Vyjměte asi 1 šálek fazolí z hrnce a rozmačkejte,
dokud se fazole nestanou pastou. Rozmačkané fazole vraťte do hrnce a zamíchejte - to pomůže polévce udělat
krémovou. Hrnec dusíme dalších 30 minut, dokud fazole. Před podáváním vyjměte bobkové listy a zlikvidujte je.

Vmíchejte ocet a ½ šálku olivového oleje a podle potřeby dochuťte solí a pepřem. Chcete -li sloužit, nalijte do
misky řeckou polévku z bílých fazolí a každou misku ozdobte špetkou rozdrcených vloček červené papriky,
sýrem feta a nasekanými olivami kalamata, čerstvou petrželí. Můžete také podávat s dobrým křupavým chlebem.
Dobrou chuť/Kalí orexi.


Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení