Pravá řecká fazolová polévka

Řecká polévka z bílých fazolí Fasolada je mnohými považována za jedno z národních pokrmů Řecka 
a je základem mnoha domácností. Je to jednoduchá polévka. Vydatné a plné chuti. Z velké části jsou
to bílé fazole, malá rozmanitost zeleniny a spousta olivového oleje - spousta olivového oleje. Techniky
a přísady se však mohou v různých regionech Řecka lišit. Název Fasolada pochází ze slova „Fasoli“,
což znamená fazole. Je to populární polévka, kterou lze vysledovat až do starověku, a je velmi populární
v postní době, protože je to bezmasá polévka.


Ingredience:
3 lžíce extra panenského olivového oleje
1 červená cibule nakrájená na kostičky
2 tyčinky celeru a listy nasekané
3 mrkve nakrájené na kolečka
1/2 lžičky soli
4 stroužky česneku
1/2 lžičky drcených vloček červené papriky (bukovo)
1/2 lžičky oregana z pohoří Olymp
1 plechovku rajčat nakrájených na kostičky
1 polévková lžíce rajčatového protlaku
1 balení máslových fazolí barbounia Agrimon
6 šálků vody 2 bobkové listy z pohoří Olymp
1/2 šálku extra panenského olivového oleje
1–2 lžíce vinného octa z červených hroznů
sůl, mletý pepř.

Postup:
Fazole namočte přes noc nebo alespoň na 8 hodin. Ve velkém hrnci na středním ohni rozehřejte 3 lžíce oleje.
Přidejte cibuli, celer, mrkev a půl lžičky soli a restujte 5 minut. Přidejte mletý česnek, oregano a vločky červené
papriky (bukovo sladké) a vařte další minutu. Přidejte rajčata a rajčatovou pastu a v hrnci pokračujte v míchání,
dokud pasta nezhnědne asi 2 minuty. Přidejte fazole, 6 šálků vody a bobkové listy. Hrnec přivedeme k varu a
poté snížíme teplotu na mírný plamen, částečně zakrytý, po dobu 1–2 hodin, nebo dokud fazole nezměknou.
Občas promíchejte, aby se fazole nepřilepila na dno hrnce. Vyjměte asi 1 šálek fazolí z hrnce a rozmačkejte,
dokud se fazole nestanou pastou. Rozmačkané fazole vraťte do hrnce a zamíchejte - to pomůže polévce udělat
krémovou. Hrnec dusíme dalších 30 minut, dokud fazole. Před podáváním vyjměte bobkové listy a zlikvidujte je.

Vmíchejte ocet a ½ šálku olivového oleje a podle potřeby dochuťte solí a pepřem. Chcete -li sloužit, nalijte do
misky řeckou polévku z bílých fazolí a každou misku ozdobte špetkou rozdrcených vloček červené papriky,
sýrem feta a nasekanými olivami kalamata, čerstvou petrželí. Můžete také podávat s dobrým křupavým chlebem.
Dobrou chuť/Kalí orexi.