Řecký plněný lilek s fetou (papoutsaki)

Lilek je čím dál tím více v naší kuchyni oblíbený. Připravovat z něj můžete různé pokrmy. Je ideální na zapékání či grilování. 

Ingredience:

2 velké lilky,
2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje

200-300g mletého masa mix (vepřové a hovězí)
1 střední červená cibule, nakrájená nadrobno
2 lžíce rajčatového protlaku
2 stroužky česneku, nasekaného
1 šálek konzervovaných rajčat nakrájených na kostičky bez přidané soli
1 střední červená paprika
½ šálku nasekané čerstvé ploché petrželky
⅓ šálku vypeckovaných oliv Kalamata, nakrájených na čtvrtky

½ šálku rozdrobeného sýra feta
Nakrájený čerstvý kopr a oregano na ozdobu

Postup:

Lilky podélně rozkrojíme na poloviny a řezné plochy dobře posolíme. Necháme asi půl hodiny vypotit. Cibuli nasekáme a opečeme ji na olivovém oleji. Přidáme mleté maso, opečeme ho, osolíme a opepříme. Přidáme sekaná rajčata, protlak, česnek, papriku, černé olivy, osolíme, opepříme. Lilky osušíme a tlakem papírové utěrky se snažíme vymačkat přebytečnou tekutinu. Řezné plochy opečeme na olivovém oleji dozlatova. Necháme mírně zchladnout a pomocí lžíce zatlačíme dužninu dovnitř. aby vznikly "lodičky" k naplnění. Plníme masovou směsí, poklademe plátky rajčátek a posypeme hrubě strouhanou fetou. Vložíme do trouby, rozehřáté na 180°C a pečeme v pekáčku s olivovým olejem asi 30 minut. Poté zasypeme čerstvou petrželkou, oregánem.

Melitzanes Papoutsakia Greek Stuffed Eggplant - olivesandfeta