V řečtině slovo Souvlaki (což je samotný špíz) pochází ze slova „Souvlao“ (σουβλάω), což znamená
propíchnout něco. Souvlaki znamená „maso na jehle“. Většina Řeků a zejména těch z Athén však
jakýkoli druh masa zabaleného v pitě nazývá souvlaki, přičemž druh masa a způsob pečení uvádějí
odděleně. To také pochází ze slova „Souvla“ (σούβλα), což je rožeň. Takže když říkáme Souvlaki,
odkazujeme na samotný špíz. Tradičně v Řecku máme vepřové Souvlakis, kuřecí Souvlakis.
Recept na tradiční řecké souvlaki – Příprava marinády
Nejdůležitějším krokem při výrobě dokonalého tradičního řeckého vepřového souvlaki.
Ingredience:
-
2 lžíce olivového oleje
-
2 lžíce bílého vinného octa
-
1-2 stroužky česneku
-
1 polévková lžíce oregana, sušeného
-
1 polévková lžíce mleté červené papriky
-
1-2 lžíce mořské soli
-
pepř dle chuti
- šťáva z 1 pomeranče
-
700g vepřové krkovice či panenky
POSTUP:
V mixéru prošlehejte olivový olej, vinný ocet, česnek, červenou papriku, oregano, sůl, pepř, vinný
ocet, šťávu z 1 pomeranče. Odložte, dokud nebude potřeba. Vepřovou krkovici položte na prkénko
a akrájejte na 1-2 cm kostky, aby byly co nejpodobnější. Přendejte do misky. Nakonec přidejte
marinádu a jemně ji vmasírujte do masa, aby se obalilo. Mísu zakryjte plastovou fólií a dejte do
chladničky alespoň na 1 hodinu, aby mohla marinovat. Až budete připraveni, navlékněte na dřevěné
špejle kostky vepřového masa. Umístěte grilovací pánev a vysokou teplotu a nechte ji velmi rozpálit.
Do pánve přidejte špízy souvlaki a opékejte 6–8 minut, otáčejte je ze všech stran, dokud nezezlátnou
a nepropečou se. Podávejte s řeckým pita chlebem, omáčkou tzatziki, hranolky, plátky citrónu, rajčat
a cibule či s řeckým salátem. Kalí orexi :-)
