Avgolemono (řecká sváteční polévka)

Tato polévka (někdy také omáčka) se připravuje zejména o svátcích, při troše štěstí na ni narazíte i v ostatních dnech. Základem je kuřecí vývar, který se vaří s rýží a kousky masa, posléze se do něj přidají dvě stěžejní přísady – vejce a citron. Nemusíte čekat na to, až se dostanete do Řecka, zkuste si avgolemono uvařit doma. Pro přípravu patrně nejjednodušší verze této speciality budete potřebovat litr drůbežího vývaru, 50 gramů dlouhozrnné rýže, 3 vejce a 2 citrony. Jedná se o tradiční recept vyrobený v řecké kuchyni. Základní Avgolemono (vývar a citron) lze obměňovat pro další podobné řecké recepty. Podáváme s chlebem. Do polévky lze namáčet kousky chleba. Polévka vydrží v lednici několik dní nebo se dá zamrazit. 

 

Ingredience:
1/3 celého kuřete
½ šálku nevařené bílé rýže
sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
3 velká vejce, rozšlehaná
2 střední citrony, odšťavněné

 

 Obrázek článku