Doprava zdarma při nákupu nad 1.600 Kč. Použijte kód THEOFANIS2019.

info@originalnireckyobchod.cz | (+420) 775 662 531

Citrónová kuřecí polévka / Supa avgolemono

Avgolemono je úžasná polévka, pocházející z Řecka. Dokonce se tam podává jako polévka svatební. Jestli na vás leze  únava, máte kocovinu či na vás jde nějaká nemoc, zkuste si ji uvařit. Základem je poctivý kuřecí vývar, který je zahuštěný vejcem s citrónem. U této polévky zcela platí, že v jednoduchosti je síla a budete překvapeni, jak z tak málo ingrediencí vykouzlíte báječný pokrm a určitě si rozšíříte repertoár vašich oblíbených polévek.

  • 1 celé kuře
  • do hrnce tolik vody, aby kuře bylo krásně potopené
  • 1 cibule i se slupkou do vývaru
  • zelená kytička z natí (celeru, petrželky, bobkového listu)
  • 2 kuličky pepře
  • proužek citrónové kůry do vývaru
  • lžička mořské soli
  • kávový šálek rýže
  • 2 vejce
  • 1 citrón
  • sůl a pepř na dochucení
Kuře omyjeme, očistíme, ale neporcujeme. Do hrnce ho vložíme celé a zalijeme vodou tak, aby bylo pěkně potopené. Přihodíme neoloupanou cibuli, aby se nám vývar krásně zabarvil, protože slupka od cibule to umí. Do hrnce vložíme zelenou kytičku čerstvých bylinek včetně bobkového listu. Přidáme kuličky pepře a vodu osolíme mořskou solí. Bylinky můžeme svázat proužkem citrónové kůry.  Na plotně přivedeme kuře do varu, děrovanou naběračkou sbíráme pěnu, která se nám utvořila na povrchu. Kuře zvolna prováříme ve vývaru při mírném varu cca 2 hodiny. Uvařené kuře vyndáme na mísu a obereme maso z kostí a odstraníme všechnu kůži. Maso pokrájíme na kousky a necháme ho zatím stranou. Do vývaru zavaříme propláchnutou rýži. Když změkne, přidáme kuřecí maso a polévku pomalu odstavíme. V misce rozšleháme 2 celá vejce a přidáme k nim vymačkanou šťávu z citrónu a jednu naběračku prochladlého vývaru. Obsah misky opatrně přilijeme do hrnce s kuřetem a mícháme pomalu, aby se vejce nesrazila. Hotovou polévku neseme na stůl a na talířích ozdobíme petrželkou a měsíčkem citrónu.
Myslíte, že by vám řecká polévka mohla chutnat?
Tak ji zkuste. Budete mít na stole jídlo jako z řecké taverny a přitom kvůli tomu nemusíte balit kufry a letět tam, kde hodovali bohové.

Odebírejte naše novinky

Pokud se zaregistrujete k odběru našich novinek, získáte ke každé své objednávce v našem eshopu malý dárek.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů.