Doprava zdarma při nákupu nad 1.600 Kč. Použijte kód THEOFANIS2019.

info@originalnireckyobchod.cz | (+420) 775 662 531

Citronový koláč s řeckým jogurtem

Sladkých teček není nikdy dost! A obzvlášť těch s jogurtem. Příjemnou sladkokyselou chuť našeho hedvábného citronového koláče dotáhnete k dokonalosti s citrónovou polevou. Citronová příchuť nemá chybu a je pro Řeky nejoblíbenější. Je jedno, zda jde o citronovou polevu, glazuru nebo pokud přidáte citron přímo do těsta, měli by být citróny vždy v bio kvalitě.

Pro dort těsto:
1 1/2 šálky hladké mouky,
1 1/2 šálků polohrubé mouky,
2 lžičky prášku do pečiva,
3/4 lžičky soli,
1 šálek extra panenského olivového oleje,
2 1/2 šálky granulovaného cukru,
3 velké vejce, pokojové teploty,
3/4 šálku řeckého jogurtu,
1/3 šálku plnotučného mléka,
1/4 šálku citronové šťávy (ze 2-3 citronů),
1 čajová lžička citrónové kůry (od 1 citronu),
1 čajová lžička vanilkového extraktu,

Pro glazuru:
1 1/2 šálků práškového cukru,
2 polévkové lžíce citronové šťávy,
1 čajová lžička citronové kůry,
1/2 lžíce nesoleného másla,
štipka jemné mořské soli.

 

Postup:

Předehřejte troubu na 180 stupňů a vymažte formu olivovým olejem a vysypte polohrubou moukou. V misce promíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl a odložte stranou. Ve velké míchací misce nebo misce stojanového mixéru vybaveného lopatkovým nástavcem vyšlehejte s olivovým olejem a cukrem na střední rychlost až do lehkého a nadýchaného těsta, ​​2 až 3 minuty. Po každém přidání přidejte vajíčka a dobře promíchejte. Seškrábněte po bocích mísy. V oddělené malé misce rozšlehejte řecký jogurt, mléko, citronovou šťávu, citronovou kůru a vanilku, dokud není hladká a zapracovaná. Do mísy přidejte 1/3 suchých ingrediencí a míchejte nízkou rychlostí, dokud se téměř nezačlení. Přidejte polovinu jogurtové směsi a promíchejte. Opakujte s další 1/3 suchých ingrediencí, zbývající jogurtovou směsí a končící zbývajícími suchými ingrediencemi, podle potřeby seškrabujte po stranách mísy, dokud se nezačlení (nepřemíchejte). Nalijte těsto do připravené formy a pečte po dobu 60 až 70 minut nebo dokud párátko vložené do nejhustší části dortu nevyjde čisté. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout na drátěném stojanu po dobu 15 minut, pak obraťte na talíř nebo servírovací talíř a nechte vychladnout dnem vzhůru po dobu dalších 10 minut. Dort by se měl sám uvolnit a vypadnout z pečící formy. Před zasklením nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Chcete-li udělat glazuru, v misce rozšlehejte práškový cukr a citronovou šťávu. Přidáme citronovou kůru a sůl a zahříváme, dokud se máslo neroztaví. Míchejte, dokud nebude hladká. Pokud dáváte přednost tenčí glazuře, použijte ji okamžitě, jinak ji nechte vychladnout 10 až 15 minut nebo do mírného zahuštění. Pokapejte přes vychlazený koláč, poté nakrájejte a podávejte. Dort se nejlépe podává v den, kdy je vyroben, ale uchovává se ve vzduchotěsném obalu až 3 dny. Je velmi důležité, aby všechny vaše ingredience byly při pokojové teplotě, jinak těsto nedojde hladce. Doporučuji vyjmout všechno z ledničky alespoň 1 hodinu před pečením.

 

Odebírejte naše novinky

Pokud se zaregistrujete k odběru našich novinek, získáte ke každé své objednávce v našem eshopu malý dárek.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů.