Doprava zdarma při nákupu nad 1.600 Kč. Použijte kód THEOFANIS2019.

info@originalnireckyobchod.cz | (+420) 775 662 531

Galaktoboureko

Toto je  jedno z nejoblíbenějších tradičních řeckých dezertů s názvem „Galaktoboureko“! Krémový krém vyrobený z krupice, zabalený do listů fylo a nasáklý sirupem! Je to skutečně velmi svěží a delikátní sladká chuť, kterou budete milovat!

Ingredience a postup:

Na sirup: 800 g granulovaného cukru, 450 g vody, 1 celá skořice, kůra z 1 citronu, šťáva z 1 pomeranče, 1-2 lžíce medu.
Na náplň:  4 vejce, 200 g granulovaného cukru, 500 g smetany 35%, 500 g mléka, 3,5%, 1 špetka soli, 2 vanilkové lusky, 170 g krupice, 100 g másla, 220 g másla rozpuštěného pro potírání listového těsta fylo 450 g.

Postup:

Kombinujte cukr, vodu, skořicovou tyčinku a citronovou kůru, šťávu z pomeranče a med v hrnci. Umístěte na sporák a přiveďte k varu Jakmile dojde k varu, promíchejte s vařečkou, abyste se ujistili, že se cukr úplně rozpustil. Směs by měla být průsvitná. Až budete připraveni, přidejte med a dejte stranou, zamíchejte a nechte sirup stranou vychladnout.

Dále: Vejce spolu s polovinou cukru rozmíchejte v mixéru 3-4 minuty. Směs musí být velmi nadýchaná, lehká pusinka, šlehejte, dokud je to potřeba. Do hrnce přidejte smetanu, mléko, zbývající cukr, špetku soli, 1 čajovou lžičku vanilkového extraktu. Umístěte na střední až vysoké teplotu a přiveďte k varu. Jakmile uvidíte, že směs bublá, přidejte krupici a rozšlehejte asi 3-4 minuty, dokud nezhoustne. Když metla zanechává ve směsi pruhy, znamená to, že dostatečně zhoustla a je připravena. Vyjměte ze sporáku a přidejte máslo. Pokračujte v šlehání, dokud se máslo nerozpustí a dokud není zcela začleněno. Použijte špachtle a přeneste směs do mísy mixéru. Šlehejte po dobu 4-5 minut, dokud směs trochu vychladne. Vypněte směs a zkontrolujte, zda je vlažná. Až budete připraveni, přidejte vejce do mísy a jemně zamíchejte lžičkou. Vaše pudinková náplň je připravena. Předehřejte troubu na 160 ° C. Pomašlujte máslem keramickou mísu a  začněte sestavovat koláč rozprostřením tenkého plátu těsta fylo na pekáč a pokapáním máslem, fylo těsto pokapávejte vždy shora. Stejný postup opakujte se zbývajícími 5 listy fylo těsta. Ke konci jemně zatlačte rukama na těsto. Rozložte pudinkovou směs a polijte na fylo, které visí přes okraje. Pocákejte máslem. Položte 1 list těsta z fyla a přidejte zbývající listy na směs pudinku, každý pokapejte rozpuštěným máslem stejným způsobem jako dříve. Opatrně přikryjte poslední list, který jste odložili. Pomocí nože na pečivo jej můžete otočit dovnitř, směrem ke dnu pekáčku, abyste zapečetili. Nakonec pokapejte velkoryse rozpuštěným máslem a pocákejte trochou vody. Nakrájejte z horní části koláč na 10-12 kusů a pak nalijte zbývající máslo na vrchol. Pečeme po dobu 1 ½ hodiny nebo do zlatohnědé a křupavé. Až budete mít upečeno, vyjměte z trouby a ihned nalijte na koláč studený sirup.

Vydrží dlouho v lednici několik dní, úžasná delikatesa, mňááám 🙂

Odebírejte naše novinky

Pokud se zaregistrujete k odběru našich novinek, získáte ke každé své objednávce v našem eshopu malý dárek.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů.