Doprava zdarma při nákupu nad 1.800 Kč.
info@originalnireckyobchod.cz | (+420) 775 662 531
Stejně jako si myslíme, že víme něco o řeckém jídle – obecně to tak není. Pastitsio je velmi dobrý příklad. Toto jídlo je v řecké kuchyni velmi oblíbené. Pokud máte rádi lasagne, vyzývám vás, abyste vyzkoušeli tento recept na řecké lasagne, které jsou jemnější a krémovější 🙂
Ingredience: pro plnění masa:
2 kg mletého hovězího masa, 4 lžíce olivového oleje, 2 středně cibule jemně nasekané, 3 stroužky česneku mleté, 2 kostky hovězího vývaru, 1 kg rajčata nakrájená (nebo použijte konzervovaná rajčata), 2 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžíce cukru, 1/2 šálku červeného vína, 1 lžíce čerstvého tymiánu, 2 bobkové listy, 1 lžička mleté skořice, ½ hrst petrželky jemně nasekané.
Pro omáčku bešamel:
250 sýru strouhaného, 4 šálky mléka, 1 nesolené máslo, 3 žloutky, 3/4 šálku hladké mouky,½ lžičky mletého muškátového oříšku, sůl a pepř na dochucení,
Pro těstoviny:
1 balíček těstovin bucatini, 2 velká vejce, 1/2 sýru feta, ½ hrst petrželky jemně nasekané, 2 lžíce čerstvého tymiánu, 2 lžíce olivového oleje
Instrukce:
Předehřejte troubu na 180 ° C.
K přípravě masové náplně zahřejte 2 lžíce olivového oleje ve velké pánvi na vysokou teplotu. Přidejte cibuli, cukr a tymián. Pečte asi 3 minuty, dokud není cibule pěkně zkaramelizována. Přidejte česnek a restujte dalších 30 sekund. Vmíchejte rajčatovou pastu a restujte po dobu dalších 2 minut. Přidejte další 2 lžíce olivového oleje a mletého hovězího masa, dobře promíchejte a vařte asi 4-5 minut. Pomalu nalijte víno a vařte, dokud se většina neodpaří. Přidejte rajčata, skořice, kostky vývaru a bobkové listy. Snižte teplotu na nízkou teplotu a nechte 10-20 minut působit, dokud omáčka nezhoustne a dokud se maso neopeče. Vyjměte z tepla, zlikvidujte bobkové listy a nechte stranou vychladnout.
Chcete-li připravit bešamelovou omáčku, zahřejte máslo v pánvi na mírném ohni. Jakmile se máslo rozpustí, přidejte mouku. Pomocí metly intenzivně míchejte, dokud se mouka a máslo dobře nepromíchají. Pečte 3-5 minut, míchejte a škrábejte ze stran, abyste zabránili spálení, dokud mouka nezhnědne a nebude mít ořechovou vůni. Přidejte mléko v malých dávkách a metličkou míchejte nepřetržitě, aby se ve směsi nevytvářely hrudky, dokud bešamelová omáčka nebude hladká a krémová. Pokračujte ve vaření za stálého šlehání, dokud omáčka nezhoustne. Vyjměte z tepla a přidejte sůl, pepř, muškátový oříšek a sýr, ušetříte 3-4 lžíce na ozdobu. Přidejte 3 žloutky a rozšlehejte. Dejte stranou.
Chcete-li připravit těstoviny, vařte bucatini ve slané vodě asi o 1-2 minuty méně, než je uvedeno na obalu. Těstoviny musí být al dente, jinak se během pečení přemění.
Pomažeme pekáč olivovým olejem, těstoviny rozložte rovnoměrně. Přidejte vejce, tymián, petržel a rozpadaný sýr feta a důkladně promíchejte ručně. K masové náplni přidejte šálek bešamelové omáčky a dobře promíchejte. Masovou náplň rozložte rovnoměrně na těstoviny. Poté rozložte zbývající bešamelovou omáčku rovnoměrně na mleté maso. Nahoru posypte rezervovaný strouhaný sýr (plus více, pokud si přejete). Pečte 40 minut při 220 ° C dokud se bešamel nezmění na zlatohnědou barvu. Nechte odpočinout po dobu 5-10 minut, poté nakrájejte na plátky a podávejte, polité olivovým olejem a snítky tymiánu.
Odebírejte naše novinky
Pokud se zaregistrujete k odběru našich novinek, získáte ke každé své objednávce v našem eshopu malý dárek.