Doprava zdarma při nákupu nad 1.600 Kč. Použijte kód THEOFANIS2019.

info@originalnireckyobchod.cz | (+420) 775 662 531

Řecké Lasagne (Pastitsio)

Stejně jako si myslíme, že víme něco o řeckém jídle – obecně to tak není. Pastitsio je velmi dobrý příklad. Toto jídlo je v řecké kuchyni velmi oblíbené. Pokud máte rádi lasagne, vyzývám vás, abyste  vyzkoušeli tento recept na řecké lasagne, které jsou jemnější a krémovější 🙂

Ingredience: pro plnění masa:
2 kg mletého hovězího masa, 4 lžíce olivového oleje, 2 středně cibule jemně nasekané, 3 stroužky česneku mleté, 2 kostky hovězího vývaru, 1 kg rajčata nakrájená (nebo použijte konzervovaná rajčata), 2 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžíce cukru, 1/2 šálku červeného vína, 1 lžíce čerstvého tymiánu, 2 bobkové listy, 1 lžička mleté skořice, ½ hrst petrželky jemně nasekané.

Pro omáčku bešamel:

250 sýru strouhaného, 4 šálky mléka, 1  nesolené máslo, 3 žloutky, 3/4 šálku hladké mouky,½ lžičky mletého muškátového oříšku, sůl a pepř na dochucení,

Pro těstoviny:
1 balíček těstovin bucatini, 2 velká vejce, 1/2  sýru feta, ½ hrst petrželky jemně nasekané, 2 lžíce čerstvého tymiánu, 2 lžíce olivového oleje

Instrukce:
Předehřejte troubu na 180 ° C.
K přípravě masové náplně zahřejte 2 lžíce olivového oleje ve velké pánvi na vysokou teplotu. Přidejte cibuli, cukr a tymián. Pečte asi 3 minuty, dokud není cibule pěkně zkaramelizována. Přidejte česnek a restujte dalších 30 sekund. Vmíchejte rajčatovou pastu a restujte po dobu dalších 2 minut. Přidejte další 2 lžíce olivového oleje a mletého hovězího masa, dobře promíchejte a vařte asi 4-5 minut. Pomalu nalijte víno a vařte, dokud se většina neodpaří. Přidejte rajčata, skořice, kostky vývaru a bobkové listy. Snižte teplotu na nízkou teplotu a nechte 10-20 minut působit, dokud omáčka nezhoustne a dokud se maso neopeče. Vyjměte z tepla, zlikvidujte bobkové listy a nechte stranou vychladnout.
Chcete-li připravit bešamelovou omáčku, zahřejte máslo v pánvi na mírném ohni. Jakmile se máslo rozpustí, přidejte mouku. Pomocí metly intenzivně míchejte, dokud se mouka a máslo dobře nepromíchají. Pečte 3-5 minut, míchejte a škrábejte ze stran, abyste zabránili spálení, dokud mouka nezhnědne a nebude mít ořechovou vůni. Přidejte mléko v malých dávkách a metličkou míchejte nepřetržitě, aby se ve směsi nevytvářely hrudky, dokud bešamelová omáčka nebude hladká a krémová. Pokračujte ve vaření za stálého šlehání, dokud omáčka nezhoustne. Vyjměte z tepla a přidejte sůl, pepř, muškátový oříšek a sýr, ušetříte 3-4 lžíce na ozdobu. Přidejte 3 žloutky a rozšlehejte. Dejte stranou.
Chcete-li připravit těstoviny, vařte bucatini ve slané vodě asi o 1-2 minuty méně, než je uvedeno na obalu. Těstoviny musí být al dente, jinak se během pečení přemění.
Pomažeme pekáč olivovým olejem, těstoviny rozložte rovnoměrně. Přidejte vejce, tymián, petržel a rozpadaný sýr feta a důkladně promíchejte ručně. K masové náplni přidejte šálek bešamelové omáčky a dobře promíchejte. Masovou náplň rozložte rovnoměrně na těstoviny. Poté rozložte zbývající bešamelovou omáčku rovnoměrně na mleté ​​maso. Nahoru posypte rezervovaný strouhaný sýr  (plus více, pokud si přejete). Pečte 40 minut při 220 ° C  dokud se bešamel nezmění na zlatohnědou barvu. Nechte odpočinout po dobu 5-10 minut, poté nakrájejte na plátky a podávejte, polité olivovým olejem a snítky tymiánu.

Odebírejte naše novinky

Pokud se zaregistrujete k odběru našich novinek, získáte ke každé své objednávce v našem eshopu malý dárek.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů.