Doprava zdarma při nákupu nad 1.600 Kč. Použijte kód THEOFANIS2019.

info@originalnireckyobchod.cz | (+420) 775 662 531

JAK PŘIPRAVIT ŘECKOU ČOČKOVOU POLÉVKU „FAKÉS“?

Řekové jsou milovníci čočkové polévky, většinou ji podávají jako hlavní chod s chlébem a řeckým salátem. Řekové také rádi přidávají do „fakés“ řecký sýr feta. Existuje několik variant, jak připravit tuto tradiční řeckou polévku, suroviny se však většinou opakují, něčeho se ubere, něco se může i přidat.

Seznam ingrediencí:

  • 400 g hnědé čočky
  • 1dcl extra panenského olivového oleje
  • 2 velké mrkve
  • 2 stroužky česneku
  • 2 střední cibule
  • 1 rajče
  • 250 ml rajčatového protlaku
  • 3 bobkové listy
  • 6 kuliček celého koření
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • sůl, pepř, oregano
  • 1 lžíce vinného octa (na dochucení)

Předpříprava čočky:

Nejdříve čočku řádně přebereme a minimálně na 2 hodiny ji necháme namočenou ve vodě (vodu poté vylijeme), nebo ji krátce povaříme – asi 5 minut (přivedeme k varu a necháme několikrát probublat). Vodu posléze vylijeme.

Postup:

  1. Na trošce olivového oleje si orestujeme do sklovata nasekanou cibuli a česnek
  2. Přidáme čočku, na hrubo nastrouhanou mrkev a nasekané rajče
  3. Dolijeme vodou tak, aby voda sahala asi 2 cm nad čočku
  4. Přidáme bobkový list, celé koření a oregano
  5. Přidáme rajčatový protlak a lžíci hnědého cukru
  6. Vaříme na mírném ohni do měkka asi 40 minut
  7. Dochutíme bílým vinným octem

Servírujeme s fetou , olivami , nakládanou kyselou zeleninou , uzeným lososem. Dobrou chuť.

Odebírejte naše novinky

Pokud se zaregistrujete k odběru našich novinek, získáte ke každé své objednávce v našem eshopu malý dárek.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů.