Doprava zdarma při nákupu nad 1.600 Kč. Použijte kód THEOFANIS2019.

info@originalnireckyobchod.cz | (+420) 775 662 531

Olivový olej

Objevte tu pravou historii olivového oleje a poznejte opravdu z blízka zázračné plody, ze kterých se vyrábí.

První zmínky o olivovém oleji

Olivový olej je od nepaměti nedílnou součástí středomořské gastronomie a v posledních letech jeho popularita neustále roste i v ostatních světových kuchyních. Není se čemu divit, je považován za jednu z nejzdravějších surovin vůbec.

Už po tisíciletí je olivovník znám jako nesmírně drahocenný strom, uctívali ho již staré panovnické rody a Homér, nejstarší  řecký básník, olej z jeho plodů nazýval tekutým zlatem. Bezpochyby se žádné jiná rostlina v lidské historii nedočkala tak velkého uznání.

Olej získávaný ze zralých plodů olivovníku je významným zdrojem živin, obsahuje vysoké množství mono-nenasycených mastných kyselin, jež hrají důležitou roli mimo jiné v prevenci onemocnění srdce a krevního oběhu. Vysoký podíl vitamínu E slouží v organismu jako antioxidant a chrání buněčné membrány.

Proto jeho uplatnění nenajdete pouze v kuchyni, ale také v léčitelství, farmacii a kosmetickém průmyslu. Dnes je věděcky dokázáno, že kvalitní olivový olej je to nejlepší pro zdraví, co existuje. A to zejména proto, že extra panenský olivový olej je jediným tukem, který je absolutně přírodní bez chemických přísad

Historie a původ

Legendární olivovník a olej získaný z jeho plodů doprovází lidstvo během celé jeho historie. Již před 8 000 lety byly olivy pěstovány na Středním východě a první plantáže se objevily pravděpodobně  na Krétě. Antičtí Řekové považovali olivovník, posvátný strom starobylého města Atén, za symbol moudrosti a míru a používali olivy jako svůj hlavní zdroj tuku.

V bohaté řecké mytologii existuje pověst o sporu mezi bohem moře Poseidonem a bohyní moudrosti a odvahy Athénou o to, čí jméno ponese nově zbudované město na poloostrově Attika. Po čase, kdy nikdo nebyl schopen tuto při rozhodnout bylo navrženo, že město ponese jméno toho, kdo dá jeho obyvatelům hodnotnější dar. Jako první Poseidon udeřil svým trojzubcem do země a z ní začala prýštit slaná voda. Poté Athéna udeřila do země svým kopí a to se změnilo v olivový strom - olivovník. Bylo rozhodnuto, že olivovník je pro lidi daleko hodnotnějším darem a proto bylo nové město nazváno Athény, na počest bohyně.

Ve skutečnosti se olivovník objevil již v době dvanáct tisíc let před naším letopočtem ve Středomoří. Přesné místo není známé, ale s jistotou můžeme tvrdit, že hlavní zásluhu na rozšíření oliv a olivového oleje mají Řekové. Ti využívali olivy nejen k výrobě oleje nebo konzumaci, ale také jako významnou obchodní komoditu. Řečtí obchodníci a kolonizátoři postupně znalost pěstování olivovníku šiřili dál po Středozemí.

Olivovník je velmi odolný nepříznivému klimatu, a tak ho můžete zahlédnout ve volné přírodě , stejně tak v kamenité půdě. Díky obdivuhodné schopnosti regenerace i hlubokým kořenům se dožívá až  neuvěřitelných 2000 let.

Sklizeň zázračných plodů

Období sklizně oliv se liší v závislosti na množství slunečního svitu, počtu deštivých dnů i na druhu oliv. Obvykle sběr začíná během podzimního období a může trvat až do ledna. Ve chvíli, kdy se na stromech objeví malé plody oliv, pěstitelé natáhnou pod stromy sítě, aby zachytili olivy, které spadnou ještě před momentem sběru.

Zatímco v den „D“ , tedy ve chvíli kdy jsou olivy tak akorát zralé pro sklizeň, se zahájí sklizeň jako před tisíciletími – totiž ručně. Mnoho pěstitelů odmítlo proces modernizace sběru a technické přístroje. Neboť nejlepší a nejkvalitnější olivový olej byl a bude ten, který byl vyroben z oliv očesaných ručně!

Výroba olivového oleje

Přestože se stále ctí prastará tradice ruční sklizně, proces třídění a lisování byl modernizován ve snaze ušetřit drahocenný čas. Lisy na olej sice pracují na stejném principu jako před  tisíci lety, jsou ale nově konstruované a efektivnější ve výrobě.

Lisování za studena

Lisování za studena je metoda výroby, při které se z plodin získává čistý přírodní olej bez  chemických přísad a umělého ochucování. Výsledkem jsou oleje té nejlepší kvality známé jako extra panenské. Při tomto procesu jsou totiž zachovány veškeré zdraví prospěšné látky jako nenasycené mastné kyseliny, vitaminy a minerální látky s blahodárnými účinky pro naše tělo.

Extra panenský olivový olej (Extra Virgin)

Je čistým extraktem z čerstvých, ručně nasbíraných oliv. Získává se výhradně mechanických lisováním za studena, bez použití chemie a nevhodných přísad. Precizní práce při výrobě extra panenského oleje zaručuje vynikající aromatickou chuť, a proto je vhodný převážně pro studenou kuchyni. Své široké uplatnění najde ale i v teplé kuchyni. Označení „extra panenský“ je zárukou, že olej splňuje veškeré kvalitativní požadavky a prošel chuťovou i senzorickou zkouškou s nejvyšším hodnocením ze všech olejů. Jedině extra panenský olej obsahuje všechny vitamíny, antioxidanty a má tak blahodárné účinky pro naše zdraví.

Získejte zdarma

Dárek ke každé objednávce

Na našem blogu pravidelně publikujeme nejen novinky z oblasti řeckých delikates. Můžete se těšit také na originální řecké recepty, tipy na výlety a další nejen chuťové zážitky.

A pokud se zaregistrujete k odběru našich novinek, získáte ke každé své objednávce v našem eshopu malý dárek.