Doprava zdarma při nákupu nad 1.600 Kč. Použijte kód THEOFANIS2019.

info@originalnireckyobchod.cz | (+420) 775 662 531

Řecké pečené plněné lilky – Papoutsakia

Plněné lodičky baklažánů vás zhoupnou na středomořské vlně.

Ingredience:

3 lilky, střední velikosti, 3 lžíce olivového oleje,  2 lžíce tymiánu, , 1 cibule, 1 stroužky česneku, 1 štípaný granulovaný cukr, 2 lžíce tymiánu, sušeného, 1/4 čajové lžičky skořice, 1/4 lžičky lžičky, 250 g mletého hovězího masa, či mix, 40 g červeného vína, 400 g konzervovaných rajčat, 50 g sýru feta, rozmačkané, 1 parta petržel, 1 polévková lžíce máta, sůl, pepř.

Pro bešamelovou omáčku

25 g másla, 25 g víceúčelové mouky, sůl, pepř, 250 g mléka, při pokojové teplotě, 50 g sýru feta, strouhaného, 2 žloutky, 1/4 čajové lžičky muškátového oříšku.

Postup

Předehřejte horkovzdušnou troubu na 200 ° C. Rozkrojte lilek na polovinu, podélně a stonky odstraňte. Pomocí ostrého nože křehkým způsobem lehce pokrájejte lilky, aniž byste je roztrhli. Přidejte 2 polévkové lžíce olivového oleje, soli, pepře a tymiánu. Rukama se rozprostřete po povrchu lilku. Vyrovnejte pekáč s pergamenovým papírem a přidejte lilky nakrájené stranou dolů. Pečeme 30-40 minut, dokud nezměknou. Až budete připraveni, vyjměte z trouby a přeneste ji do pečicího misky odolného proti pečení, stranou dolů. Stisknutím masa vytvoříte „odsazení“ pro přidání mleté ​​masové náplně.

Pro mletou masovou směs

Umístěte nepřilnavou pánev na vysokou teplotu. Přidejte 1 polévkovou lžíci olivového oleje a nechte ji velmi zahřát. Hrubě nakrájejte cibuli a česnek. Přidejte je na pánev. Přidejte cukr, tymián, skořici, hřebíček, sůl a pepř. Míchejte dřevěnou lžící a restujte asi 5 minut, dokud se pěkně nezkaramelizuje. Přidejte mleté ​​maso a restujte 2-3 minuty do zlaté. Přidejte víno a počkejte, dokud se alkohol neodpaří. Přidejte rajčata a nechte směs vařit 10-15 minut, dokud se nesníží. Až budete připraveni, vyjměte z tepla a nechte stranou trochu vychladnout. Přidejte fetu, petržel, tymián a mátu. Lilek promíchejte a naplňte lžičkou.

Pro bešamelovou omáčku

Umístěte hrnec na mírné teplo. Přidejte máslo, mouku, sůl a pepř. Rozšlehejte, dokud se máslo neroztaví a směs není úplně smíchána. Přidejte mléko v 5 dávkách, za stálého šlehání a před přidáním dalšího přidejte další přidání. Jakmile se na povrchu objeví první bubliny, odstraňte je z tepla. Přidejte rozmačkanou fetu, muškátový oříšek, pepř, sůl a žloutky. Rozšlehejte, dokud se zcela nezačlení. Použijte lžíci k rozprostření bešamelové omáčky nad náplní mletého masa a posypte mletým muškátovým oříškem. Pečte po dobu 10-15 minut, dokud není zlatá.

Podáváme s pečivem zalité extra panenským olivovým olejem a jemně nasekanou petrželkou.

 

Kalí orexi .-)

Odebírejte naše novinky

Pokud se zaregistrujete k odběru našich novinek, získáte ke každé své objednávce v našem eshopu malý dárek.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů.