Doprava zdarma při nákupu nad 1.600 Kč. Použijte kód THEOFANIS2019.

info@originalnireckyobchod.cz | (+420) 775 662 531

Středomořská dieta dovoluje i zdravé tuky a červené víno a přesto zhubnete.

Základem středomořské diety jsou zdravé tuky, mořské plody a hodně zeleniny a ovoce. Nevyhýbá se ani vínu. Úbytek váhy přichází pomaleji, neohrožuje ale vaše zdraví a také vám nehrozí obávaný jojo efekt.

Přijměme pokrm jako svátost, která následně vyživuje buňky, dovoluje uhánět, zpívat, tančit, pracovat, být. A naše bytí je pak odrazem stravy, lásky, klidné mysli, čisté vody a víru tlukoucího srdce, pokud se zde naučíme běžet s větrem o závod.

Středomořský způsob života miluji, odráží slunce a vše, co pod ním uzrálo. Půda, jež je nasycena jódem, lidé, jejichž duše patří právě a jen na toto místo. Díky slunci a vitamínu D jsou tak nějak štastnější, velkou roli tu však hraje také strava, strava, jež má na naše zdraví blahodárný vliv.

Na čem tedy staví tato dieta?

  • Čerstvá zelenina a ovoce. Zde nic více netřeba. Vše, co sem zapadá, je při správném skladování a zacházení s potravinou naplněno enzymy, vlákninou, minerály, vitamíny, antioxidanty, barvivy a velmi čistou vodou. Čerstvá zelenina a ovoce by se měly stát nedílnou součástí každodenního jídelníčku. Své ráno smíme nastartovat čerstvou mrkvovou šťávou s troškou zázvoru, kousek ovoce můžeme přidat také k snídani, vyplnit jím dopolední svačinku, k obědu pak patří miska zeleninového salátu a stejně tak i k večeři.
  • Celozrnné pečivo, ukrývající hezké množství vlákniny a podaří-li se, také semínek či oříšků, které pekař do těsta přimísil. Kupujme skutečně to nejkvalitnější, pamatujme, že bílé rohlíky nic neřeší, v současné době se jedná o směs až třiceti různých látek, látek zcela zbytečných, takových, které nepřirozeně prodlužují trvanlivost zboží. Usmívám se, protože když doma peču vlastní chléb, postačí celozrnná mouka, kvásek, troška kvalitní soli, oleje, semínka, oregano, česnek, voda.
  • DrůbežRyby, které jsou dalším trnem v patě českého národa. Ano, žije zde také spousta vegánů, kteří však většinou baží po informacích a již tedy vědí, jak tělu dodat tolik potřebné omega 3 a 6 NMK, jejichž nejlepším zdrojem jsou právě ryby. My ostatní bychom je však měli do svého jídelníčku zahrnout, nejlépe 3x týdně a nahradit jimi oblíbené vepřové. Tělu tak dodáme čistý zdroj bílkovin, protizánětlivých kyselin, pokud baštíme ryby mořské, tak také jodu. Pozor však, žádné smažení, volme přijatelný technologický postup, kdy například tresku proložíme citronem, plátky rajčat, cibulkou, zakapeme suchým bílým vínem, posypeme bylinkami a na místo smažení zapékáme.
  • Olivový olej – nejlepší je používat extra panenský olivový olej, obsahuje jednu velmi důležitou složku, kterou je právě kyselina olejová, pozitivně ovlivňující metabolismus krevního tuku a cholesterolu.
  • Ořechy, luštěniny, semínka – patří k významným složkám této diety, neboť jsou dalším ze zdrojů kvalitního tuku. Pořád zde mluvíme o oříšcích ve svém přirozeném stavu, ty, které jsou solené, pražené, namáčené v čokoládě, ty si dejme skutečně jen výjimečně. A z onoho mlsání si vytvořme posvátný obřad.
  • Červené víno, obsahující resveratrol, speciální látku, přírodní antioxidant, který vyrábějí některé rostliny, např. červené víno, aby se ubránily škůdcům a plísním. Dlouholetými výzkumy bylo prokázáno, že resveratrol pozitivně ovlivňuje činnost genů spojených s procesem stárnutí, jedná se o tzv. geny dlouhověkosti. Bez obav si tedy dopřejme sklenku červeného vína. Ale u té zůstaňme.
  • Bylinky a koření. oregáno, thymián, rozmarýn, kurkuma, česnek, kardamom, to vše popohání metabolismus k vyššímu výkonu, usnadňuje trávení a mimo to, nabízí celou spoustu antioxidantů, vychytávajíc volné radikály a chránící nás tak před vznikem rakoviny. Nebojme se tedy experimentovat.

Výše zmíněné principy však, prosím, nezneužívejme. Pamatujme, že všeho s mírou, všeho s mírou a láskou, jež je jedním ze základních pilířů šťastného života. Snažme se hýbat, cvičit a smát se, emoce, jenž nám energii berou, vypusťme. Teprve tehdy má veškeré naše konání smysl. A onu radost pak přesouvejme dál, tak, aby se stala nedílnou součástí našeho života, jež s námi zůstane na věky věků…

HLAVNÍ ZÁSADY

  • Místo margarínu či sádla používejte extra panenský olivový olej.
  • Základem stravy je čerstvá zelenina, jezte ji ke každému jídlu.
  • Z masa mají jednoznačně přednost ryby a maso drůbeží. Pro tepelnou úpravu opět použijte extra panenský olivový olej, kořeňte čerstvými bylinkami.
  • Denně si můžete k jídlu nalít sklenku červeného vína.

Jak by tedy vypadal jídelníček?

Snídaně: bílý jogurt, ovoce

Svačina: celozrnný chléb, uzený losos, okurka

Oběd: grilovaná ryba, zelenina

Svačina: jablko, ořechy (čerstvé, nesolené)

Večeře: celozrnný kuskus se zeleninou.

Důležitou součástí středomořské diety je také životní styl. Poklidnější životní tempo, pečlivě budované rodinné zázemí, jídlo, které je spíše společenskou událostí než rychle zhltnutým přesně kaloricky spočítaným jídlem v krabičce u počítače. Také pohyb na čerstvém vzduchu a radost ze života jsou významným faktorem, který pomáhá k udržení optimální váhy i zdraví.

Odebírejte naše novinky

Pokud se zaregistrujete k odběru našich novinek, získáte ke každé své objednávce v našem eshopu malý dárek.

Komentáře

Přidat komentář