Doprava zdarma při nákupu nad 1.800 Kč.

info@originalnireckyobchod.cz | (+420) 775 662 531

Zdravé stravování ve středomořském stylu.

Lehká a vyvážená středomořská kuchyně je doporučována nejen při prevenci různých nemocí.

Proč a jaké jsou její hlavní zásady?

Její vyváženost a pestrost ve výběru potravin nejen pomáhá při redukci váhy, ale při správném užívání také pomáhá zlepšit celkovou kondici a zdraví člověka.

Pame na fame znamená v řečtině pojďme se najíst. Jídlo patří k významným společenským událostem. Obyvatelé Kréty patří mezi lidi těšící se nejdelšímu věku a nejlepšímu zdraví na světě. Řecká kuchyně je pestrou, chutnou a zdravou kombinací turecké, italské a arabské kuchyně. Pestrá je svou skladbou jídel, bohatých na zeleninu, grilované ryby, drůbež, dezerty z ovoce. Chutná je především proto, že k masu se podává tzatziki (nastrouhaná okurka s jogurtem), rajčata, vše dokořeněné bylinami (kopr, česnek, paprika, oregano, petržel).

Principy středomořské stravy

Starší generace Řeků se řídí přirozeně stylem stravování, který odborníci již řadu let zkoumají a nazývají ho středomořskou dietou. Tato strava, která je příčinou pevného zdraví a dlouhověkosti obyvatel středomoří spočívá na několika základních principech:

1. Základem tuků je olivový olej. Řekové donedávna nepoužívali máslo nebo margarín, a dodnes tvoří olivový olej z 80 procentní., spotřebu tuků v řecké kuchyni. Olivový olej je vhodný na smažení i do čerstvých salátů, nebo místo másla na chleba (pokapáním krajíce chleba nebo si můžete vyrobit pastu z olivového oleje, kterou můžete mazat na chleba). Olivový olej obsahuje mononenasycené tuky, pro naše zdraví nejprospěšnější, dále vitamíny A a E, či antioxidanty, bránící rakovině. Pozor! Používejte pouze extra panenský olivový olej, který jediný obsahuje veškeré látky, neboť se vyrábí prvním lisováním za studena.
2. Hojně je zastoupena zelenina (saláty, přílohy k masu).
3. Maso se konzumuje libové drůbeží či ryby. Červené maso jí Řekové méně a pokud ano, tak libové z ovcí, nepřikrmovaných antibiotiky a hormony.
4. K jídlu se pije menší množství zdraví prospěšného červeného vína či retsiny (víno s příchutí borovicové pryskyřice), bez barviv a konzervačních látek.
5. Konzumuje se jen malé množství mléčných výrobků.
6. Ovoce se často podává jako moučník.
7. Potravina se často konzumuje ta, která roste v daném ročním období. Čerstvé ovoce a zelenina se připravuje především takové, které zraje a sklízí se v sezóně.

Tolik k základním principům středomořské diety. Existuje ještě jeden bod, který je velmi důležitý.

Středomořská siesta

Je jím způsob, jak Řekové obědvají. Na oběd si vyhradí dostatek času, jí v uvolněné atmosféře, beze spěchu a po obědě následuje siesta, odpočinek. Tento způsob je v ostrém kontrastu s uspěchaným obědem a sytou večeří v západním světě. Nejdelší délka života na světě právě ve středomořských státech ukazuje na správnost stravy v této oblasti.

Odebírejte naše novinky

Pokud se zaregistrujete k odběru našich novinek, získáte ke každé své objednávce v našem eshopu malý dárek.

Komentáře

Přidat komentář